(7) Čočka, zlatá
Čočku si přes noc, nebo na 3 hodiny namoč, pak uveď do varu, stáhni teplotu a pomalu vař. Čas neuvádim oheň, elektrika, každý vaří jinak. Na pánev dej na kostky nakrájenou anglickou slaninu, (množství je na tobě), a pěkně pomalu vypeč, ke konci přidej volume, aby se kostky slaniny pěkně zatvrdily. Vyber vypečené kousky masa, a přidej na hrubo nakrájenou cibuli. Pomalu smaž až do sklovita, a pořádně osol. Cibule by neměla být tvrdá, bude do sladka, nebude pálit, a bude mít svoji barvu. Pak sundej z plotny.
Do čočky která je téměř hotová, zamíchek kusky anglické slaniny a sklovitou cibuli i s vypečeným sádlem. Pomalu míchej a nech tak deset minut na spojení mezi sebou. Ochutnej a podle chuti dosol. Těsně před dokončením vmíchej na kousky nakrájenou kyselou okurku a kapari. Dochuť a nech tak 20 minut odstát, (běž si třeba zašukat) Přikrej jen utěrkou. Vše se pekně spojí, a přirom ucítíš každou chuť zvlášť.