(9) Vajíčková smaženice
Přátelé, serte na cholesterol, toto jídlo dobře udělané je jako mana, ale hlavně variace na něj sou neskutečné.
Dělášli je po ránu, přivstaň a hoďku je nech oteplit v pokojové teplotě. Nemyslym tvoje vejce, voe. Slaninku, (je jedno jakou, neníli použi salám i suchej, jo variace), nekrájej na jemno na nudličky, kostičky, kosočtverce, kolečka? Je na tobě jak ses vyspal. Dej na pánev, (ne své přítelkyně, to je na páreček), a pomalu vysmaž. Až slaninka začne krásně vonět přidej na hrubé kostky cibuli, a na menší kostičky papriku bílou. (Může být i kapie jakekoliv barvy, ale pak dej nejdřív na kostky kapii, a po chvilce cibuli, platí to i o mrkvi, ale je dobře ji nahrubo nastrouhat a moc jí nedávat, vejce jsou moc dosladka, spíš to ber že vejce budou barevnější).
Když cibule zesklovatí a zesládne, nesmí růřovět,(někdy si dělám jen cibulku na sádle a pak dávám na čerstvý chléb, kurňa, to je nářez), osoliš přidáš koření dle tvé chuti, sundáš s plotny a přidáš vejce. Pozor na pukavce, dobrá vychytávka, rozbít si vejce do misky a projet je metličkou. Já osobně sem na to línej, a tak nakřápnu skořápku nožem, ne ostrou stranou, ňuchnu k němu a doklepmu na pánev. Plyn či elektřinu neruguluju, jen stahuju pánev ze žhavého místa, a pořád ode dna míchám. Za odmněnu máš vajíčka jak manu, a pánev či kastrol není připečen, připálen. Lépe se vše myje
Při podávání neuškodí nadrobno nakrájená cibulka, šalotka, pažitka. Vítá se červená cibule, i vokurek Dášli si k tomu kečup a skurvíš si celou chuť je to tvůj problém. Samozřelmě je-li čerstvé pečivo a vše dodáno do raního pelíšku, věř že odmněnou je další pánev. Co čumíš, pohyb je důležitý.
A nezapomeň, nápadidosti se meze nekladou, důležitá je pomalé smažení, jinak máš vejce jak na vojně.