70 jednání 31.9.2012

08.09.2012 12:07

      Sedíme u dvou sousedících stolů. Po mé levé ruce probíhá debata, Áda, Libor, Zdenda, čeho se týká nevím neposlouchám. Za to se koukám na pravou stranu, kde probíhá konzumace 2 klobás co svět neviděl, a kolena které vepř už nepotřebuje.  Přeci by kvůli jednomu kolínku prasátko nezranili, či dokonce nezabili.

      Hlavními aktéry Marin K, Honza a Tomáš. Dostal jsem ochutnat, a musím říct velmi dobré. Kolínko propečené a hlavně šťavnaté. A klobásy plné masa, velmi velké, a tak po dlouhé době i já dávám známku za jídlo.  Jen nedostatek výběru jídel zavinil že Trendík dal za dvě.

      A hele přišla návštěva Láďa Hencl.

-----------------------------------------------------------------------------------------

   Předseda nás po prázdninách vítá, hlas i obličej působí kladně. Je napapinkovanej, spokojenej, i pivko mu chutná a tak nám rozverně místo Oudů říká Opičáci.

  

   A ježto zase chybí pokladník , Martin jen oznamuje peněženkám našim co je čeká až se Štulda zhmotní na následující schůzi.

 

         Lodenický triatlon, další bod za Štuldu bere Lochy. Zde popíše své potkání  se z udupanou zeminou a ramenem, po opuštění kola při pádu z něj.

     Samozřejmě zmíní odbornou lékařskou pomoc Od Kachny se Štuldou za pomoci doktora, který navigoval na druhé straně telefonního aparátu.

    Ovšem nezapomene i na možnost nalíčené nástrahy na cestě, které po pádu znemožnili bojovat Lochymu o medaile. Sportovci se dostavili pouze dva, a tak jsem si řek „proč je nepotrápit, kdyby to nevyšlo i třetí místo je dobré.“

    Žádné jméno nebylo ovšem zmíněno, a tak, možná až historie časem odkryje pravdu. Nebo vše zůstane zahaleno, a časem vyvstane jako záhada, která bude fascinovat příští generace.

    Dalčí atributy víkendu. Počasí přálo náramně, ryby všechny přežily, málem jsme vše vypili, a Tatsumi se nekonalo.

 

       Ke slovu se dostal Doktor věd, ve zkratce nás informoval o novém teleskopu vidícího ve spektru infra, je zaměřen na černé díry. A že už stačil najít velké množství a extrémně velké dirky.

     Zmínil probíhající výzkum římských tábořišť na našem území. Nespecifikované obrazce na polích, a že se blíží čas jejich rozluštění. K počasí sdělil, „nebude pršet nezmoknem“. Co dodat vždyť je to jen hledač kovů. U tom by jsi mohl mít přednášku Oude.

 

     Vystoupení Trendík, tentokrát směřovalo na pochutiny. Na paškál si vzalo hořčici. Více zde:

    Plnotučná hořčice je stále světlejší a místo žlutohnědé barvy, jakou si pamatujeme z opékání špekáčků v dětství, je nyní spíše šedivá.

    Česko totiž už v polovině roku 2010 přijalo směrnici EU, která nařizuje označovat nejpodezřelejší "éčka" na obalech výrobků varováním.

     A jelikož na přibarvování krásně žluté plnotučné hořčice se do té doby používal hlavně syntetický tartrazin (E102) nebo SY žluť (E110), znamenalo to pro výrobce či dovozce napsat na obal větičku: "Může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí."

    Možným důsledkem požívání tartrazinu (ten se mimochodem získává z kamenouhelného dehtu) je totiž mimo jiné vznik dětské hyperaktivity, přičemž SY žluť je podezřelá z téhož.

 

     Vzhledem k tomu, že hořčice s takovýmto nápisem by na pultech obchodů díru do světa jistě neudělala, začali výrobci syntetiku nahrazovat přírodními barvivy. Jelikož je však jejich cena mnohonásobně vyšší a museli by zdražovat, přestali po čase někteří z nich dobarvovat hořčice úplně.

Spotřeba hořčice

Každý obyvatel Česka spotřebuje podle statistik ČZU přibližně 2,2 kilogramu hořčice za rok. Na Slovensku je to pro porovnání jen 1,7 kg, jelikož se tam jako dochucovadlo používá více paprika či kečup. Za posledních třicet let se spotřeba hořčic v ČR zdvojnásobila.Z jednoho kila hořčičného semene se vyrobí šest kilo hořčice. Základem všech druhů je hořčičné semeno, sůl a ocet.

Plnotučná česká anomálie

Český trh je specifický tím, že na něm má největší podíl plnotučná hořčice, která se v jiných zemích nevyrábí. Na trhu má podíl 75 procent. Mele se ze semen bílé hořčice a je jemnější a méně palčivá než hořčice dijonského typu, oblíbené v jižní Evropě, které jsou konzervovány silným solením, s čímž souvisí jejich vyšší kyselost.

Ze směsi semen černé a bílé hořčice se vyrábí kremžská hořčice, která se konzumuje jen v Česku a v Rakousku. Na spotřebě má pětinový podíl, nepřibarvuje se vůbec a díky vyššímu procentu cukru je nasládlá.

   Ke slovu se dostává Libor.  Sice je mu špatně rozumět, hlas nemá nejsilnější a hluk v hospodě dosahuje maxima, jsme už starší a sluch taky není nejlepší. Nakonec přece jen k nám pronikne smysl jeho slov. Sype si popel na hlavu, jak za poslední dobou sral na OSpLPP a uvedl své důvody. Všechny soukromého charakteru. Tak je zde popisovat nebudu.. Ti co poslouchali ví, ostatní tuší. Pokud Libore chceš aby tvá zpověď byla detailně zachycena, napiš to mailem a já to zakomponuji do kroniky.

 

    Další bod se týká nového návrhu Řádu pokut. Slovo má Ombudsman. Místo nově vypracovaného Řádu, který dostal za úkol vytvořit, přišel pouze z pozměňující připomínkou z minula a to, nepokutovat Oudy do 30 minut od začátku schůze. No co dodat.

   Daný problém si vzal za své Trendík s tím že pošle návrh a po mailu proběhne připomínkování. A na další schůzi můžeme vybírat a odhlasovat jednotlivé parametry pokut.

 

Pak Předseda přichází k dalšímu bodu výběr hospody a dne konání.

          První hospoda návrh Lochy: U sluníčka 10° Staropramen, 11° Svijany. Teplé jídlo není, možnost studené kuchyně, nebo objednávky z nedaleké picérie. Hospoda se nachází pod Nuselskym mostem, dostupnost tramvají, otevřeno dokud jsou lidi, třeba do rána. Nejkratší a nerychlejší cesta z mostu dolů, pokud vydržíme a ž do rána možné pozorování člolidu, ( obměna bolidu, z mostu letící člověk, ale musí mít sebou rozsvícenou baterku).

     Druhá hospoda Jihoměstský pivovar, Vyhrává. Vyhlášený minipivovar na Jižáku z pestrou nabídkou pivních nápojů vlastní výroby. Teplá kuchyně samozřejmostí. Výhodná poloha na metru C. Dodal Honza

     Třetí návrh U kolla Praha 3 super žrádlo a pití. Dodal Nobody

     A čtvrtou krčmu dodal Tomáš, Hrom do police, pivo Polička, teplé papání. Nakonec však byla vyloučena z důvodu, už jsme tam byli.

          Datum naši další velké konference 12.10.2012

 

  Z diskuze nevyplynulo nic co by stálo za zanamenání. Tak s pozdravem Oudi tužte se a snažte se, se loučí první a jediný Kronikář tohoto podivného spolku.